Wandelen in het Aletschgebied
 
Wandelen in het Aletschgebied
Misschien toch wel het allermooist van al deze gebieden -maar ook het meest toeristisch- is het Aletschgebied. Dit is het derde gebied dat aan Bellwald grenst: een bergketen die op verschillende plekken vanuit het Rhônedal met kabineliften bereikbaar is. Vanaf een hoogte tussen 2400 en 3000 meter heb je daarna zeker 10 km lang prachtig zicht op de grote Aletschgletsjer. Deze ontspringt onder andere aan de Jungfrau, Eiger en Mönch en is maar liefst 24 kilometer lang en daarmee de langste van de Alpen!
Over de gletsjer zijn allerlei wandelingen-met-berggids mogelijk, een onvergetelijke ervaring. Het hele gletsjergebied is een Unesco Natur Welterbe; een al tientallen jaren beschermd natuurgebied is het Aletschwald, het bos vanaf de boomgrens tot aan de gletsjer aan de noordwestzijde van het Aletschgebied. Hier leven kuddes gemzen, herten, Murmeltiere en ook de notenkraker: de vogel die de zaden van de arven (een oude dennensoort) verstopt en daarmee het arvenwoud gered heeft. In dit bos staan "knarrige uralte Arven", enkele zijn bijna 1000 jaar oud. Door de kou groeien de bomen nauwelijks, hun grillige vormen zijn legendarisch.
De oude dorpen in het gebied liggen op zo'n 1400 meter aan de zuidzijde. Ze zijn zeker een wandeling waard en goed met elkaar verbonden met wandelwegen. In de Middeleeuwen zijn er vanaf de gletsjer om de rotswand heen suonen aangelegd om de akkers en dorpen van water te kunnen voorzien.
  Foto: Spencer Tunick,
augustus 2007
Herrenweg van Kühboden naar Riederalp
Het brede pad, de "Herrenweg", speciaal aangelegd voor verwende Engelse toeristen een eeuw geleden, op alphoogte loopt heel comfortabel en langzaam dalend door de alpgebieden en alpdorpjes. Hier is ook het grote skigebied, maar als je dat niet weet valt het niet op. Je kunt in Fiesch omhoog naar Kühboden, en eventueel nog even op en neer naar de Eggishorn voor het meest spectaculaire uitzicht. Vanuit Kühboden zijn talloze wandelingen mogelijk, de kaart wijst je de weg. In alle gevallen is het landschap en uitzicht geweldig. In Bettmeralp en in Riederalp kan je weer met gondels naar beneden, en met de trein naar je vertrekpunt.
Uitzicht vanaf Bettmerhorn  
  De Herrenweg, hier met uitzicht op de Weisshorn
Picknickplek bij de Bettmersee  
Panoramaweg Moosflüh - Aletschwald
Bij Mörel met twee verschillende bergbanen omhoog tot Moosflüh. Alleen al Moosflüh is de reis waard, het is 's zomers en 's winters een geweldig mooi uitkijkpunt over de gletsjer en het Rhônedal. Tegenwoordig kan je er zelfs koffie drinken vanuit een oude kabine! De Panoramaweg is aangegeven en loopt over de brede zachtbegroeide maar grotendeels boomloze graat. De kortst mogelijke maar supermooie wandeling is maar een paar kilometer, tot Hohfluh waar je met een stoeltjeslift weer naar beneden kunt. De Panoramaweg loopt door tot Villa Cassel, een fraaie honderd jaar oude villa die dient als informatiecentrum Pro Natura (www.pronatura-aletsch.ch). Al het hout en de inrichting voor de villa is door de boerenbevolking vanuit Mörel op de schouders omhoog gedragen.
Ook een fantastisch rondje is van Riederalp naar Villa Cassel, de Moreneweg door het Aletschwald en aangekomen op de Panoramaweg, terug naar Villa Cassel. Tijdens deze route is vooral het zicht op de gletsjer en de imposante wanden aan de overzijde geweldig indrukwekkend.


  Over de Moreneweg naar de Panoramaweg
door het Aletschwald
 

De Panoramaweg  
  De Panoramaweg
Villa Cassel  
Gletsjerwandeling
Natuurlijk de allerfijnste manier om de gletsjer te leren kennen is erover heen te wandelen. Er is een eenvoudige dagwandeling die via het bergsportbureau (www.Bergsteigerzentrum.ch) in Fiesch gedaan kan worden: Eggishorn - Märjela - rondje over de gletsjer - Märjela - Kühboden. Zelfs kinderen vanaf een jaar of 8 kunnen deze tocht meelopen.
Een tweedaagse wandeling kan vanaf de Jungfraujoch via de Konkordiahütte naar Kühboden. Nog mooier is de driedaagse: van de Eggishorn via de Konkordiahutte naar de Hollandiahütte en het Lötschental. Ook deze tochten kunnen geboekt bij het bergsportbureau Fiesch.
  Op de Aletschgletsjer, foto: Bruno Burgener
In de warme zon op de koude gletsjer, 10 augustus 2005  
Gletscherweg Moosfluh - Märjela - Unters Tälli - Kühboden
Met de trein naar Mörel, en in twee etappes met gondels omhoog tot Moosflüh. Hier ben je op de graat op 2400 meter en loop je oostwaarts steeds op dezelfde hoogte maar komt steeds dichter op gletsjer-niveau. Prachtig pad en ongelooflijke uitzichten, overal lekkere plekjes om uit te kijken. Bij Märjela zit je nog maar iets boven gletsjerhoogte en kijk je op grote blokken ijs die daar ieder voorjaar afbreken. Honderd jaar geleden dreven die als ijsschotsen in een groot meer. Märjela is nu nog een prachtig gebied met bronmeertjes en prachtig afgesleten rotsen waar je rustig van het zicht kunt genieten. Er is een leuke berghut, de Gletscherstube, waar goed te eten en drinken is. Wanneer je nu doorwandelt loop je via de pas die Märjela vormt naar de kant van de berg die op ons gebied uitkijkt: je ziet Schranni, Egga, Bellwald, de bultrotsen van het Fieschertal en de hele Fieschergletsjer en de Finsteraarhorn. Je loopt over een pad dat een eeuw geleden voor verwende Engelse toeristen is uitgehakt en geëgaliseerd, ver boven de boomgrens, adembenemend mooi. Doorwandelend loop je bovenlangs het Fieschertal en eindigt bij Kühboden waar je weer in de kabinelift kunt stappen. Je komt dan in Fiesch uit. Vanaf ons terras kijk je op Unters Tälli!
 
Egga - Märjela - Kühboden of Moosfluh
Direct onder Egga begint een wandelroute naar de Aletschgletsjer. Afdalen naar het Fieschertal, klimmen naar de alpen van dit dal, naar de "rote Felsen". Deze dwarse rode berg werd tot 1950 versierd met prachtige gletsjersculpturen en vormt vanouds de achtergrond van het "plaatje Egga". Nu kijk je vanaf deze rotsen op de gletsjermonding. Van hieraf klauter je langs een oprijzende bergwand omhoog naar Märjela. Op Märjelewang staat een aantal stenen funderingen van voormalige alphutten. Vroeger was vanaf Schranni over de gletsjer de oversteek voor de alpweiden hier.
Je bent bij Märjela op 2300 meter en op gletsjerniveau, heel imposant, het is nog steeds een geweldig mooi natuurgebied met meertjes, moerassen en prachtig geslepen ronde rotsen.
Vanaf hier kan je lopen wat je conditie mogelijk maakt: omhoog klimmen naar de Eggishorn, doorlopen naar Moosfluh, of teruglopen rond de berg naar Kühboden. De minst inspannende route is door de tunnel die 150 jaar geleden aangelegd werd om overstromingen via het gletsjermeer naar het Fieschertal af te buigen. Overal staan dan gondels klaar om je naar beneden te brengen. Let op de tijd van de laatste vaart!
Zicht vanaf Bellwalderberg op de rote Felsen en het pad omhoog naar Märjela, links op de foto  
Oude paden door oude dorpen: Betten Dorf - Goppisberg - Greich - Ried-Mörel
Een leuke "Kulturweg" door de oude dorpen van het Aletschgebied, die erg aantrekkelijk is in voor- of naseizoen. Heerlijk klimaat, lekker beschut en zonnig, makkelijke paden. Je begint met een klein stukje omhoog met de kleine gondel van Betten-Talstation tot Betten Dorf. Dit is het mooie oude dorp waarvoor Bettmeralp het alpgebied met boerderijtjes en zomerweiden was. Een groot alpgebied, dus een groot dorp, gekoppeld aan Egga dat beschut in een hoek van een berg ligt. Direct boven Egga ligt een enorm vooralpgebied met veel stallen en boerderijtjes voor de tussenseizoenen; er loopt een slingerende landbouwweg naar Bettmeralp die 's winters sleepiste is.
Van Betten loopt een asfaltweggetje naar Goppisberg, een schattig klein dorpje. Je kunt hier jezelf bedienen in een woning met een heerlijk terras aan de straat. Door landerijen en het dal van de Teife Bach loopt vandaar een schilderachtig weggetje naar Greich, een paar huizen klein maar wel met een halfuurs-ov-verbinding per kabelbaan. Van Greich wandel je weer door een schitterend gebied naar Egga (niet meer dan een haakse bocht in een smal voetpad) en daalt daarna flink af naar Ried-Mörel. Ook hiervandaan vertrekt een gondeltje naar het dal, en met de trein kan je vanaf Mörel weer terug.
Idyllisch zelfbedieningsterras in Goppisberg met zicht op Tunetschalp en Bättlihorn  
 
Verbinding tussen Ried-Mörel en Greich

Luxe openbaar vervoer in Greich
Over de hangbrug over de gletsjerpoort van de grote Aletschgletsjer
Een unieke wandeling die sinds 2008 weer goed mogelijk is: vanaf Belap naar Riederalp door het wildromantische landschap waar de Aletschgletsjer zich de laatste 150 jaar heeft teruggetrokken. Tot 1850 stootte hij naar voren en bedreigde de alphutten op Ussers Aletschi, een alpdorpje 400 meter onder Belalp. Waar het ijs zich vervolgens weer terugtrok zijn vermorzelde boomstammen gevonden. Ook aan de noordwestzijde van de gletsjer is nog het alpgebied Inners Aletschi in gebruik voor zomerweide van schapen. Alle schapen maken eind augustus de "Aufstieg" naar Belalp. Uniek, omdat normaal het vee een "Abstieg" maakt vanaf de alp.
  Jean-Christophe Bott / AP
photoblog.nbcnews.com