Wandelen in het Binntal
Wandelen in het Landschaftspark Binntal
Aan de overkant van de Rhône (Rotten) ligt het heel bijzondere Binntal, het dal van de Binna dat begint bij een voetpas uit Italië, de Albrunpas. Het dal is beroemd om zijn bijzondere mineralen, gesteenten en bijbehorende flora en is al decennia beschermd natuurgebied. Het Binntal ligt geïsoleerd maar is per auto bereikbaar via Fiesch. Je kunt er ook prima per trein tot Fiesch met overstap op de Postbus (de gele autobus met meertonige hoorn) komen. De autoweg gaat via Ernen en Ausserbinn, en overal zijn prachtige paden waarmee o.a. de Breithorn en de Eggerhorn te beklimmen zijn.

Sinds enkele jaren is het Landschapspark Binntal gevormd. Hiervan maken behalve de gemeente Binn ook de afgelegen en daardoor authentiek gebleven dorpen Niederwald, Steinhaus, Mühlebach, Ernen en Grengiols met bijdorpjes deel uit. Naar en rond al deze dorpen is het prachtig wandelen.


Wandeling over oude paden van Ernen naar Binn
Twee prachtige delen van de oude Rottenweg en de oude Albrunweg zijn bewaard gebleven en in 2012 gerestaureerd, waarmee het aantrekkelijk wordt om te voet van Ernen naar Binn of omgekeerd te wandelen. Het eerste deel loopt via Binnegga naar Ausserbinn en begint een stukje voorbij Ernen. Het tweede deel loopt langs het steile dal van de Binna naast de tunnel (zie foto).
Oude Rottenweg over Binnegga  
  Het oude voetpad naar Binn, buitenlangs de tunnel
Waterval langs het oude pad naar Binn  
Rondje van Binn of Fäld naar Freichi
Boven Binn loopt een leuk voetpad naar Fäld. Vanuit Fäld loopt een landbouwweggetje door de vooralpgebieden naar Freichi, waar een brug over en een stuwmeertje in de Binna zijn, een heerlijk plekje. Vanaf Fäld wemelt het van de makke "Murmeltieren". Vanaf Freichi loopt een fraai voetpad terug, vlak langs de Binna en door een geweldig mooie alpenflora. Dit pad komt boven Fäld uit, vlakbij de toegankelijke mineralengroeve Lengebach. Steenbeiteltje mee dus, voor kinderen zijn overal in het Landschapspark leuke rugzakjes vol nuttige hulpmiddelen te koop! Voor meer info: www.landschaftspark-binntal.ch
  Imfeld
Richting Albrunpas  
  Zeer bloemrijk pad langs de Binna
Binn  
Rondje Mühlebach
Vanuit Egga lopen door morenen, bos en weiden voetpaden naar Fürgangen. Hier kan je de spoorbaan en de Furkastrasse oversteken en verder afdalen naar de Rhône. Hier is een brug, en aan de overkant gaat een steiler bospad omhoog [n.b. deze route is niet altijd begaanbaar, informeer even bij Tourismus]. Het pad komt vlakbij Mühlebach uit, en even verder ligt Ernen: twee prachtige oude plaatsen met veel kersenbomen, akkertjes en gerestaureerde Bissen of suonen (waterleidingen die aangelegd en gegraven zijn om het land te bevloeien). Mühlebach is het dorpje met de oudst bewaarde houten huizen en nutsgebouwtjes in Zwitserland: de oudste is een spieker van 1381! Bij de ingang van het dorp vind je een gidsje met beschrijvingen. Even omhoog naar het kerkje "auf dem Biel (bult)"- een heel bijzondere plek, heerlijk om een poosje te zitten kijken op één van de vele bankjes. Je kijkt direct op Fürgangen! Vlak onder de Biel met het kerkje is een boerenbedrijfje dat nog echt boert in de oude stallen. Ook Ernen is bijzonder: het is de oude hoofdplaats van het Goms en heeft rondom het vierkante dorpsplein eeuwenoude stenen gebouwen, waaronder de gevangenis. Zelfs de galgen staan nog op een bult in het zicht van het dorp te pronken. Op het terras van St. Georg op het dorpsplein wordt biologisch voedsel en zelfgemaakt ijs geserveerd, Voor meer info: www.Ernen.ch Door de weiden kan je over voetpaden en landbouwweggetjes afdalen naar de brug onder Niederernen waar je de Rhone weer opnieuw kunt oversteken. Deze brug ligt op de plek waar de gletsjerbeek van de Fieschergletsjer in de Rhône uitmondt. Diehards wandelen van hier over de graat (morene) door de bossen omhoog naar Egga, wij nemen comfortabel de trein maar Fürgangen en de Luftseilbahn. Heel mooi is deze wandeling begin mei wanneer de kersenbomen bloeien.
Lenteblik op tussendalletje bij Ernen, met zicht op Finsteraarhorn, Fieschergletsjer en de Risihorn  
 
Oversteek Rhône bij Fürgangen  
  Voetpad van Mühlebach naar Ernen
Rondje Niederwald - Mühlebach
Een iets langer maar minder steil rondje is via Bodma naar de Anna Kapelle lopen, dan het pad linksaf het bos in naar Niederwald (fantastisch mooi), daar de Rhône oversteken en door de velden naar Mühlebach wandelen. Gedurende alle seizoenen is deze route bijzonder: in het prille voorjaar met de romantische kersen- en appelbloesemdalletjes tussen Mühlebach en Ernen, 's zomers zijn de bloemweiden een lust voor het oog en in de herfst kleuren vooral de kersenbomen zo prachtig.
Herfst in het kersendal tussen Mühlebach en Ernen  
  Oeroude kersenbomen in herfstpracht, zelfde plek
In Mühlebach afdalen en de Rhône terug oversteken naar Fürgangen en daar de kabine naar Bellwald nemen. Een comfortabel alternatief is doorlopen naar Ernen, waar een goede busverbinding is met Fiesch met een goede treinverbinding met Fürgangen met een goede liftverbinding met Bellwald.

Tulpenring Grengiols
In 2009 is dankzij het Landschapspark en inzet van de bevolking een alleraardigste wandelroute gemaakt rondom en naar de "bult" met daarop een eeuwenoude tulpen-akker. Wij waren getuige van de ontroerende inzegening en het dorpsfeest naderhand. [kijk voor foto's op mijn weblog van mei '09] Het rondje heet "Tulpenring" en is goed bewegwijzerd en van folderkastjes voorzien. De route is afwisselend en is natuurlijk het leukst als de tulpen bloeien: de maand mei.
De akkers met tulipa grengiolensis. De tulp groeit alleen op roggeakkers die op de oude manier bewerkt worden  

Het dorpswinkeltje is helemaal opgebloeid sinds de wandelroute in gebruik is. Grengiols is helemaal niet toeristisch en dermate geïsoleerd dat oude gebruiken als verkondigingen van "Gmeiwärg" (voorganger van gemeente: "gemeenschappelijk werk") na de kerkdienst nog plaatsvinden.