Fietsmogelijkheden
Fietsmogelijkheden
 • Net zoals je goede wandelschoenen nodig hebt als je gaat lopen in Zwitserland, kom je niet ver op je oude stadsfiets als je er wilt gaan fietsen. Je kunt niet zonder een fiets met bergverzet en heel goede remmen. Omdat de mooiste routes niet of niet geheel geasfalteerd zijn, geniet een ATB de voorkeur boven een racefiets.
 • Goms: bergaf fiets je vanaf Egga naar Fürgangen waar je op de Furkastrasse komt. Je kunt deze volgen tot Oberwald, aan het begin van het dal. Dit is zo'n 25 kilometer bijna vlak, erg comfortabel fietsen. Je kunt ook hier komen via de bewegwijzerde fietsroute, die grotendeels via de Rottenweg gaat. De afdaling vanaf Egga is behoorlijk steil.
  Makkelijker is het om de fiets met de auto mee te nemen en bijvoorbeeld in Niederwald op te stappen. Het meest comfortabele stuk ligt tussen Reckingen en Oberwald. Wat tenslotte ook kan: naar beneden op de fiets, en als je uitgefietst bent weer omhoog met de cabinelift van Fürgangen naar Bellwald (Sfr 4 voor de fiets).
 • Binntal: ook via Fürgangen kan je naar Niederwald fietsen en daarna de Rhone oversteken. Je kunt dan de Rottenweg naar links (het oosten) volgen richting Oberwald. Maar je kunt ook rechtsaf gaan, naar het westen, en dan vrij gemakkelijk via Mühlebach (prachtig oud dorpje achter de kerk!) naar Ernen (het schitterende hoofddorp met de oude voorzieningen die daarbij hoorden zoals galgen en gemeentehuis, gevangenis enz.) naar het Binntal, via Ernen, Ausserbinn en Binn.
  Voor Binn zit een tunnel (denk aan verlichting) die je echter links kunt laten liggen door de oude weg te nemen. Een bijzonder fraaie gravelweg (ATB) met restanten van muurtjes die als vangrail dienden. In gedachten zie je zo de postkoets voor je uit rijden.
  Deze route is redelijk pittig, maar heel erg mooi.
 • Rhone: als je Oberwald gehaald hebt is het een uitdaging om een deel van de (Furka/Grimsel) pas te nemen, tot Gletsch. Dit ligt op 1800 meter en is een prachtig gebied. Er is een natuurreservaat op de morene van de Rhonegletsjer, er rijdt een stoomtrein en de uitzichten op Rhonegletsjer en de beide passsen zijn prachtig. Als je nog "even" doorklimt naar hotel Belvedere ben je bij de Rhonegletsjer; je kunt daar lekker afkoelen in de ijsgrot in de gletsjer.
 • Fieschertal: en via Fürgangen kan je het Fieschertal, het dal aan de rand waarvan Egga ligt, befietsen. Er loopt een mooie asfaltweg die steeds smaller wordt door tot het laatste gehucht. Deze weg klimt enkele honderden meters en slingert zich steeds meer rond bergen en beken. Je kunt er een rondje van maken als je goed op de kaart kijkt en de andere smalle asfaltweg terugneemt: paar honderd meter de fiets aan de hand.
  Schilderachtig mooi en heel rustig.
 • En voor de echte klimmers zijn er mogelijkheden naar Brig, via de Simplonpas naar Italië (de tunnel neemt het meeste autoverkeer mee); naar Oberwald, via de Grimselpas naar het Aaredal, of via de Furkapas naar het Reussdal en even verder via de Oberalppas langs de oorsprong van onze Rijn naar Graubunden; of over de Nufenenpas naar Ticino.
 • Die echte klimmer hoeft voor zijn dagelijkse training niet ver: dalen tot Fiesch of nog iets verder tot Ernen en dan omdraaien en in strak tempo omhoog tot Bellwald. Het asfalt houdt op waar de skipiste de weg snijdt.
  Vooral het gedeelte Fürgangen - Bellwald is zeer fraai: een smalle, deels door bomen omzoomde weg met een geschat stijgingspercentage van 6-10 %. Even zwaaien bij Egga.

Fietsen op de Nufenenpas met harde wind tegen
 
Zicht op Ernen, Finsteraarhorn, Fieschergletsjer en Risihorn

lekker rijden op de Rottenweg Gomsdal
Fietsen van Ernen naar Binn