Wandelen in het Goms
Wandelen in het Goms
Het Goms begint bij de oorsprong van de Rhône en eindigt bij Fiesch. Het is een 25 km lang, recht en vrij breed hoogdal dat lang geïsoleerd en daardoor authentiek is gebleven. De bergketen met de Furka- en Grimselpas sluit het af aan de oostzijde. Er liggen veel prachtige oude dorpjes aan weerszijden van de Rhône, en vrijwel ieder dorpje heeft een treinstationnetje. Ieder dorp heeft ook een op- en afgang naar de Gommer Höhenweg en naar de Waldweg, die beide door het hele dal op zo'n 1500 meter hoogte lopen. Vlak langs de jonge Rhône loopt de halfverharde Rottenweg, een prachtige fietsroute. De uitzichten vanaf de Höhenweg zijn geweldig, en worden aan de oostkant en aan de westkant afgerond door begletsjerde toppen. Ook halverwege het dal is aan weerszijden een gebied met meerdere gletsjers.

De Höhenweg is zeer gevarieerd. Hij begint net boven het dorp Bellwald en is uitstekend bewegwijzerd. De eerste kilometers worden gevormd door een landbouwweggetje, dat overgaat in een smal pad. Het klimt en daalt, buigt af bij stroompjes die van boven komen, en kronkelt zich door afwisselend landschap met als constante: het prachtige uitzicht over het dal. Daarom is tijdens een wandeling hier helder weer wel prettig.
Het oude voetpad naar Niederwald
Bij minder goed weer is het voetpad naar Niederwald door het bos prettig. Dit pad is de oude verbindings(voet)weg van Bellwald met de buitenwereld! Het begint op de geklinkerde oude hoofdweg in het oude dorp en is bewegwijzerd. In Niederwald is een oud restaurantje dat uitnodigt om wat lekkers te nemen en door te warmen. Terug kan je lopen of de trein en Luftseilbahn nemen. Mocht het weer intussen opgeknapt zijn dan is het heerlijk om het prachtige voetpad te nemen dat vanuit Niederwald loopt naar de St. Annnakapelle onder Bodma. Mocht de laatste klim zwaar vallen, bedenk dan dat de schoolkinderen vooral in de winterperiode dagelijks het pad naar Bellwald op moesten en daarbuiten vaak met vrachten in hun rugkorf vanuit Niederwald of Ernen omhoog moesten lopen
De Gommer Höhenweg naar Niederwald
Een leuke rondwandeling is de volgende. Via het pad bovenlangs naar Ried en Bellwald lopen. Wanneer je in Ried (wel even steil) langs het pad omhoog klautert word je beloond met een prachtig vlak pad bovenlangs dat in oud-Bellwald uitkomt. In Bellwald zoek je het bord naar de Gommer Höhenweg. Deze bewegwijzerde route volg je dan tot voorbij de afslagen naar Niederwald (die zijn erg steil), maar tot de afslag naar Blitzingen. Hierna een stukje dalen tot het gehucht Wiler, en vervolgens oostwaarts het landbouwweggetje en daarna voetpad naar Niederwald volgen. Daarna is de terugweg zoals bij de vorige wandeling.
Wandelpad naar Niederwald  
  Gommer Höhenweg
  Gommer Höhenweg
Gommer Höhenweg  
  Niederwald
De oude Furkastrasse door de Grafschaft en over het Ritzingerfeld
Je reist eerst met trein of auto naar Niederwald. Daarna de Rottenweg aan de overkant van de Rhone volgen tot Biel of Reckingen. De Rhone opnieuw oversteken en door de dorpjes terugwandelen. In Gluringen (net voorbij Reckingen) de oude straat opzoeken en via een landweg wandel je over het prachtige Ritzingerfeld langs de bedevaartskapel naar Ritzingen en Biel. De schilderachtige dorpjes liggen hier vlak naast elkaar. Vanaf Biel tot Blitzingen kan je als je vlak wilt blijven lopen alleen over de Furkastrasse maar ook dat is mooi wandelen. Ter hoogte van een beek is een lawinegalerij maar kan je de oude boog van de straat volgen. In Blitzingen is weer een afslag, opnieuw een landweg. Deze stille weg loopt bovenlangs door Niederwald. Deze hele route is ook goed te fietsen. Of, op een zonnige dag, net andersom te lopen zodat je in de schaduw loopt als het warm is.
  Kapel en akkertjes op het Ritzingerfeld, gezien vanaf de Rottenweg
 
  Dorpsplein en bron in Biel