Seizoenen en klimaat
Seizoenen en klimaat
De seizoenen zijn uitbundig en het Wallis is erg zonnig. Het ligt in zuid Zwitserland helemaal beschut tussen de bergketens van de Walliser Alpen die de grens met Italië vormen en van het Berner Oberland aan de noordkant. Vaak zie je zware bewolking boven de bergen aan een van beide of beide zijden, terwijl het in het dal zonnig is.
  • Winter: er ligt zo'n vijf maanden sneeuw: half december gaan de pistes in Bellwald open en begin april sluiten ze weer. Dit is het hoofdseizoen en daarmee het drukst.
  • Zomer: van half juni tot in september is het landschap één grote bloemenzee (met heel veel bijzondere bloemen) en zijn ook de bergen en passen overal toegankelijk.
  • De lente is ook zeer uitbundig. Vanaf half mei tot eind juni is het erg mooi. Begin mei beginnen de kersenbomen te bloeien die hier in alle buurtschappen en dorpen vanouds veel voorkomen. De wilde bolgewasjes bloeien overal waar net de sneeuw weg is. Orchideën, gentianen en alp-anemonen zijn vanaf half mei een lust voor het oog. In deze week breekt de lente los! Nog niet alle passen zijn toegankelijk.
  • De herfst is prachtig met z'n warme kleuren en bevroren en besneeuwde hellingen, en duurt van half september tot ver in november. In oktober en november vlammen de lariksen geel en kersenbomen rood. De kans op rustig zonnig weer is in dit seizoen het grootst. Maar: in ieder seizoen kan het sneeuwen. De volgende dag is het meestal weer heerlijk weer.
Egga ligt op 1500 meter hoogte, dus de lucht is heerlijk zuiver, zeker als het onbewolkt is. Zodra de zon ondergaat wordt het dan heel fris. Bewoners van het dal slapen met warm weer in hun tweede woning boven voor dit genoegen! Eind februari en in de herfst ligt bij helder weer het chalet al van half negen tot half vijf in de volle zon en men kan dan de hele dag in luchtige kleding op het terras zitten. 's Zomers kan je van acht uur 's morgens tot zeven uur 's avonds van de zon genieten: erg lang voor in de bergen!
En rond de kerst is het een uur langer licht dan in Nederland en ligt Intiejer van half tien tot half vier in de zon. Heerlijk!
De relatieve vochtigheid is over het algemeen laag. De lucht is zo droog dat de houten gebouwen in de streek honderden jaren goed blijven terwijl ze op geen enkele wijze behandeld zijn. Zelfs liggend hout als een balkonvloer wordt niet groen!
Overal in de dorpen en gehuchten vind je waterbronnen: het mineraalrijke bronwater komt rechtstreeks door waterleidingen uit de bergen en stroomt in grote uitgeholde boomstammen. Direct naast het huisje staat de bron van Egga. Deze bronnen leveren 't zuiverste water dat je je denken kunt, en je kunt je drinkflesje overal bijvullen!

De website van Bellwald heeft live-webcams, "Wetterberichten" en Pistenberichten. Bedenk bij het weerbericht wel dat het in de schaduw (waar de temperatuur wordt gemeten) veel kouder is dan in de zon. Bij 7 graden en zonnig weer voelt het voor het chalet zomers! Op de webcam kan je meerdere keren per dag een actueel beeld zien van Bellwald. De pistenberichten geven dagelijks de sneeuwcondities en het aantal kilometers piste dat beschikbaar is.