Vakantiewoning in Lhee - Drente
Ligging
Onze woning staat in Lhee.
Lhee is één van de Drentse esdorpjes die nog kriskras weggetjes en losjes rondgestrooide boerderijen hebben. Wij kijken vanuit de keuken uit op twee brinkjes, met schitterende groepen eiken.
Verder rondkijkend zien we de akkers van de Lheeder es, en enkele mooie oude boerderijen met direct hierachter het bos. Vanuit onze voorkamer zien we de Zuidenweg, een mooi slingerende esweg met berken omzoomd, die de anderhalve kilometer naar Dwingeloo overbrugt.
Dwingeloo is een prachtig dorp met een grote groene Brink omzoomd met oude boerderijen, de mooiste van Drenthe.
Wat verderop ligt Diever, ook al met een nationaal park, en wat zuidelijker ligt Havelte met het oeroude Holtingerveld, een prachtig aardkundig en archeologisch monument. Westelijk van Diever ligt dan nog de Kolonie van Weldadigheid, genomineerd Unesco erfgoed. Inmiddels noemt onze gemeente, Westerveld, zich "het nationale park van Drenthe", en dat is niets teveel gezegd.
Naast al die schoonheid hebben we ook nog de ultieme zwemplas, ons juweel het Blauwe Meer, een voormalige zandafgraving die nu door Natuurmonumenten beheerd wordt.
Onze woning ligt aan het weggetje dat doorloopt naar de oude Hoogeveense Dijk. Deze weg loopt een kilometer door het bos en komt dan uit op de hei. Precies op die overgang staat sinds 1956 de Radiosterrenwacht Astron. Deze heeft een ruime storingsvrije zone, zodat een groot deel van het bos en de hele heide stil en autovrij is.
Aan deze bosrand ligt iets naar links een pingoruine, een overblijfsel van de ijstijd, een schitterende en diepe plas. En even verderop staat de Lheeder Schaapskooi met een grote kudde Drentse heideschapen die onze heide en een stuk bos mooi houdt.
De Ijstijden hebben vooral op de heide veel zichtbare sporen nagelaten. De leemlaag ligt hier hoog, waardoor op veel plekken water blijft staan. Het Dwingelerveld is het natste heidegebied van Europa, en heeft naast een schitterend landschap unieke natuurwaarden.
  Ons weggetje.
weggetje

  De gerestaureerde radiotelescoop, aan de rand van de hei.
  De pingoruine, met op de achtergrond een van de grafheuvels: zeer oude woonplek dankzij de aanwezigheid van water in het meertje van de pingo.


  De schaapskooi, leeg omdat de schapen de hei op zijn.
In het Nationaal Park Dwingelderveld zijn gedurende de afgelopen twintig jaar productiebossen van Staatsbosbeheer omgevormd tot natuurlijk bos. Oude slenken uit de IJstijd zijn hersteld waardoor grote gebieden natte heide ontstaan zijn. Voor de natuur en voor wandelaars en fietsers is het gebied een eldorado. In 2012 was op de hei het eerste broedsucces van een paartje kraanvogels.
  Voormalige landbouwenclave het Noordenveld, in 2012 als natuurontwikkelingsproject afgegraven met op de voorgrond een van de slenken. Blikrichting is de bosrand met de Schaaps-
kooi.
weggetje