Twee vakantieappartementen in Egga - Zwitserland
Historie en ligging
Het chalet Intiejer was oorspronkelijk een koestal met daarboven een hooizolder.Intiejer betekent dat er ook een zijaanbouw is, waarin geiten en schapen gestald waren. Er achter staat Spaenzji, onze "spieker". Dit is een kleine maar hoge schuur waarin oorspronkelijk de bewoners hun oogsten, kleding en vlees bewaarden, veilig tegen knaagdieren op grote platte stenen: het beeldmerk van de Walliser huizen. Naast Intiejer staat een (verbouwde) "Stadel": groter dan een spieker, ook met "Mausenplatten" en bedoeld voor de opslag en het dorsen van de rogge.
  Chalet Intiejer ligt in de buurtschap Egga die oorspronkelijk bestond uit zes grote woonhuizen, een kapel en een verstrooide verzameling Stadel, stallen en spijkers. Verder zijn er -direct naast Intiejer- de gemeenschappelijke waterbron en de fundering van het oude dorpsbakhuis, en langs de beek iets hogerop stond de watermolen waar de rogge gemalen werd. Samen met de mogelijkheid om akkertjes en weiden aan te leggen waren dit vanouds de voorwaarden om een zelfvoorzienend bergdorp te stichten. De buurtschap is eeuwenoud en nog vrijwel intact. Twee woonhuizen zijn al in de 16de eeuw gebouwd, de grote woning naast het chalet is van 1647. Enkele van de "Nutzbauten" zijn verbouwd tot vakantiehuis, zoals Intiejer. De bouwwerken in de streek het Goms zijn allemaal "blokhutten" die door de zon geconserveerd en zwartgeblakerd zijn: de lucht is er droog.
Chalet Intiejer -gebouwd in 1873- is in 1973 verbouwd tot twee comfortabele vakantieappartementen. Tussen 2007 en 2012 hebben wij het chalet geheel gerenoveerd. In deze periode zijn om ons heen ook twee woningen en een stal die alle al jaren leegstonden prachtig gerestaureerd.
 
Zowel met de auto als met het openbaar vervoer is het chalet goed bereikbaar.
  Egga ligt erg mooi. Het ligt op 1500 meter op een helling die gericht is op het zuiden, en het uitzicht wordt gevormd door de Walliser Alpen die de grens met Italië vormen. Aan de achterkant ligt het beschut tegen een noordhelling en direct achter het chalet klim je tegen de bergweiden op.
Uiteindelijk liggen hierachter de Finsteraarhorn, de Fieschergletsjer en de bergen die de bakermat vormen voor de grote Aletschgletsjer, zoals de Jungfrau en de Eiger.
Beeldbepalend is de Wannenhorn (bijna 4000 meter hoog) die voor alle buurtschappen op de Bellwalder berg de achtergrond vormt.
 
Aan de westkant ligt Egga op de rand van het Fieschertal. Egga is gebouwd op een samenkomst van enkele morenen. Deze loopt als "graat" door via Bodma tot waar Fiesch aan de voet van de Bellwalderberg ligt. Door deze randmorene loopt een voetpad, dus vaak tussen de grote keien en de daar opgeschoten bomen.
De kloof waarin de Fieschergletsjer uitmondt en de bultrotsen die in het verleden door het ijs gevormd zijn, liggen precies onderaan het voetpad dat bij Egga naar het dal loopt. Aan de overkant van dit wildromantische dal rijzen de bergketens op die de grote Aletschgletsjer begeleiden. Verschillende stroompjes storten zich hier steil naar beneden. Vanaf onze terrassen en het balkon kijk je op deze bergwand die bekroond wordt door de Eggishorn en de Tälligrat.
Bijzonder is het panorama aan uitzichten. Aan onze westkant van de Bellwalderberg is het zicht gericht op Fieschertal, Aletschgebied, Unnergoms en Eggerberg, met als absoluut hoogtepunt de Mischabelgruppe met de Dom. Wanneer je over het voetpad naar Bellwald loopt verschuift het hoogtepunt naar de Weisshorn, en precies midden boven Bellwald komt het Obergomsdal in het oosten in beeld met als hoogtepunt de Galenstock boven de Rhônegletsjer.
De naam "Egga" of "Eggen" komt van het duitse "Ecke": het ligt precies in de bocht van het eeuwenoude voetpad. Het chalet Intiejer ligt achter de bocht in het voetpad. De autoweg -aangelegd in 1972- volgt met een haarspeldbocht dezelfde "Ecke", op weg naar het hoofddorp Bellwald en het hier direct boven gelegen skigebied. 's Winters wordt het voetpad naar Bellwald geprepareerd tot "Winterwandelweg".

Motto
"Si wer wie wer si
und lawer andri ou la si
in allum alzi einig si dar
wari no hellisch fi"

Deze prachtige tekst is in de met houtsnijwerk versierde keuken in Spänzji gekerfd.
("sind wir wie wir sind
und lassen wir auch die andere so
in allem einig sein, das wore noch hollisch")
  Prachtig zicht achter het chalet in het herfstige avondlicht
Pad naar "de weilandjes" en het beekje boven Egga

Zicht op Egga  
  Klauterend boven Egga op de Schafalpe
  De "Tiefe Bach" boven Egga
  Egga straalt met haar onlangs gerestaureerde monumentjes, herfst 2012  
  Voetpad van Bellwald naar Egga
Chalet Intiejer met erachter onze spieker met schuurtjes eronder  
  zicht vanaf het terras op de Tälligrat, met erachter de grote Aletschgletsjer


Uitzicht vanaf de picknicktafel boven  

  Zicht vanaf onze garage onder Egga
  Egga in herfstzon, gezien vanaf de weg
Herfstzicht op Fiescher- en Rhonedal vanaf Egga  
 


Waterval naar Fieschertal


Zicht vanaf het terras op de bron

De weilandjes achter Egga zijn gemaaid  
  Weilandjes boven Egga
Voetpad van Ried-Bellwald naar Egga  
  Voetpad van Fieschertal naar Egga, over de "duintjes"
"De duintjes" onder Egga  
  Begin van het voetpad naar het Fieschertal, direct onder Egga  


Egga
Klik hier voor een vergroting (156 kb)