Wandelen
Wandelen

Authentiek

Wandelen is heel bijzonder op de Bellwalder Berg. De berg is zacht glooiend, gestoffeerd met bloemrijke weiden, en op de steilere stukken met bossen. Oude buurtschapjes liggen verspreid over de berg veilig op prachtige morenen. Bellwald en de dorpen erbij zijn pas sinds 1972 ontsloten door een autoweg. Tot dat moment verplaatste iedereen zich te voet, of sinds de vijftiger jaren met de Luftseilbahn. Er ligt een uitgebreid netwerk van kerkpaden naar het hoofddorp. Ook zijn er nog alle voetpaden tussen de gehuchten, en naar de alp- en vooralpweiden boven. Over het algemeen zijn al deze paden comfortabel, altijd romantisch slingerend en afwisselend, maar steile stukjes werden niet geschuwd. Ze leiden dwars door de dorpen en buurtschappen, soms is het even wennen om zo maar  over de erven te lopen.

Zelfs 's winters zijn sommige paden in gebruik, en er staan veel mooie houten banken langs de paden
Veel paden lopen langs “waterleidingen”: eeuwen geleden gegraven beekjes die rond de bergen geleid werden om weilanden en akkers te kunnen bevloeien.
Bijzonder is dat de paden naar Gletscherblick, Schranni en Spilsee alle alp-paden waren, deze gebieden waren vroeger beweid in de zomer. Wat helemaal spectaculair is: bij Schranni stak de herder met zijn kudde de toen veel hoger gelegen gletsjer over naar het alpgebied aan de overzijde. Een niet meer beweid alpgebied herken je aan de begroeiing van heide, bosbessen en jeneverbes. Alpgebieden zijn altijd boven de boomgrens. De vroegere alpboerderijtjes vind je onderweg naar Schranni en Spilsee; bij Gletscherblick vind je ver in de diepte stenen funderingen van drie boerderijtjes, en iets boven Gletscherblick bij Grieschumma staan ook nog stallen.
De dorpen zijn lang geïsoleerd geweest en hebben daardoor veel oorspronkelijke elementen behouden. Een historische vereniging herstelt bijzondere gebouwen, vooral in hoofddorp Bellwald. Ook in Egga zijn verschillende oude gebouwen gerestaureerd. In 2005 is een 500 jaar oud en nog in originele staat verkerend woonhuis dat al 100 jaar leegstond verbouwd. In 2008 restaureerde een vaste vakantiegast de woning die direct naast de kapel staat, in 2011 verbouwde een andere gast de stal daarnaast. Er zijn in Egga veel en prettige  contacten tussen vaste - en vakantiebewoners en gasten, ieder groet elkaar en een praatje hoort erbij.
De dorpen aan de overkant van de Rhone liggen nog steeds vrij geïsoleerd; zij hebben met elkaar het Landschaftspark Binntal gevormd dat authentieke elementen herstelt zoals oude verbindingspaden en bijzondere activiteiten organiseert zoals Landart.
Opzij westelijk van Egga ligt het Fieschertal met prachtige wandelmogelijkheden, daarnaast het Aletschgebied met de grote Aletschgletsjer, en de andere kant op, oostelijk, ligt het Goms. Dit bewoonde hoogdal begint in het Furka- en Grimselgebied, het gebergte waar de Rhônegletsjer en de Aargletsjers liggen.

Wandeltips

Een uitwerking van de 10 mooiste wandelingen direct vanaf Egga vindt u als pdf-bestand aan deze site en kunt u uitprinten.

Wandelsuggesties per dal of streek staan onder de “knop” wandelen.

Direct vanuit het chalet kunt u talloze heel verschillende en allemaal even prachtige wandelingen maken. Alle paden zijn goed aangegeven met wit-rood-witte merktekens, en duidelijk gemarkeerd op wandelkaarten 1:25.000. In de appartementen hangen gelamineerde wandelkaarten ter oriëntatie en bij Tourismus zijn twee heel goede wandelkaarten te koop: “Goms” en “Aletsch und unteres Goms”. Wandel nooit zonder goede kaart!

Honden

Erg prettig tijdens het wandelen is het ontbreken van hondenpoep. Zwitserland heeft een consequent hondenbeleid: ze moeten overal aan de lijn, en overal vind je "Robidogs": een prullenbak met plastic zakken waarmee de drol ingepakt en in de afvalbak gedeponeerd kan worden. Sinds 2012 heeft Bellwald enkele speciale “Lecky-trails”, wandelroutes voor baas en hond.

 

Goed lopen in de bergen voor beginners

Wij waren in 2002, toen we chalet Intiejer kochten, echte beginners. Met afkijken, goed luisteren naar gidsen en ervaren vrienden, en vallen en opstaan hebben we veel geleerd. Graag delen we deze ervaringen.
1. Goed schoeisel (AB schoenen)
2. Goede voorbereiding: kijk naar het weerbericht, de kaart, en tijden van trein, bus en lift. Ga níet boven de boomgrens lopen bij onweerskans.
3. Klim langzaam: kijk naar de mensen die langs het chalet omhoog lopen. Regelmatig tempo, niet stoppen en snelheid aanpassen aan de zwaarte, dat loopt het lichtst. Als je buiten adem raakt ga je te snel.
3. Daal met gebogen knieën, en als het steil is met de knieën en voeten naar buiten, waggelend als een eend. Dalen belast de knieën enorm en op deze manier voorkom je schade.
4. Wikkel je voetstappen goed af (ik zette mijn grote teen niet op de grond en kreeg enorme pijn in mijn knie voortkomend uit een foute enkelstand vanwege dat niet goed afwikkelen).
5. Wikkel ook bij klimmen je stappen af door tot en met je hiel de voeten neer te zetten. 4 en 5 vergroten je “Trittsicherkeit” en maken het je mogelijk lastiger paden te kiezen.
6. Neem altijd kaart, water, noodrantsoenen en telefoon (met noodnummers) mee, ook bij een klein rondje over de berg. Overige bepakking hangt af van je plannen.


kaart
Klik hier voor een vergroting (381 kb)